Finlandia

Vi sticker till Åland på fredag och jag är taggad men ännu inte laddad. Jag vet att man talar svenska på Åland men jag vill ändå känna mig bevandrad i lingon så jag kommer framöver dela med mig av vissa viktiga finska ord som jag kan och lär mig efter hand.

Lektion 1 Finska för okunniga

Kryssning = risteily
Kapten = kapteeni
Öl = olut

Blandade fraser

  • han höll sig flytande med hjälp av en bräda = hän pysyi pinnalla laudan avulla
  • vinden sjunger i telefontrådarna = puhelinlangat laulavat tuulessa 

  • Pinsamt pinsamt pinsamt!!!

    Mamma klagar över att det är bara hennes fasoner som det bloggas om men nu ger jag igen...

    Ett pinsamt ögonblick upplevde jag cirka 1996 det var jag, pappa och ett supermarket någonstans i Sverige. Jag antar att detta var under sommarmånaderna och mitt i semestern bestäms det att vi måste handla (kanske var grillbriketterna slut?). Vi tar bilen, förmodligen en vit Saab till Vivo pappa går först och jag långt bakom, smygandes. Det är nu det pinsamma kommer in. Han traskar lugnt in i butiken endast iklädd ett par glansiga lila Adidas-badbyxor ni vet sånna där korta med en hög slits i varje sida och tre gröna ränder, sen hade han i stort sett inget mer på sig förutom ett par gammla träskor. I blek bringa, solblekta shorts från 1981 och ett par jävla nävertofflor spaterade han runt med varukorgen svingades längst benen utan beskymmer i värlen och dessutom ovetande om mina känslor inför utstyrseln.
    Jag minns hur det brände i mig och jag hoppades att ingen skulle se oss.


    Dagen som gått

    Min mamma fyller år idag, hon är en mycket fin människa en person av högsta klass. Så i ära av hennes stora dag följde jag med henne ut i skogen för att det är ett svampår och hon älskar svamp och vi fick chansen att snacka, då slog det mig...

    Min mamma har två akilleshälar/käpphästar...

    Grannar: Morsan har en sjuklig förmåga att se folk boende både nära och väldigt, väldigt långt bort som grannar. Det är dom som bor dörr i dörr, de som bor på området, de som bor på närliggande gator. Sen är det mer luddigt hur urvalet av grannar sker. är man släkt så hjälper det eller om man är exra omtyckt av henne men så är det också kändisar. Det bor ju en del kändisar omkring oss så jag har enligt min mammas grannmatte varit granne med Lisa Nilsson (himlen-runt-hörnet-lisa), Joahn Garpenlöw (avdankad hockspelare), Peppe Eng (en-framtand-av-guld-peppe på sporten) och ägaren till Assa Abloy (de som gör alla nycklar). Det hör till att ingen av dess människor har någonsin bott närmare än 3km från oss!

    Korthet: Det går inte, det är omöjligt att se på America's Funniest Home Videos med min mamma. Så fort programledaren Tom Bergeron dyker upp börjar hon "Titta på honom, fy fan vad kort han är", "Är han dvärg eller?", "Två äpplen eller en tvärhand hög inte mer!!!". Men denna besatthet av korta gäller inte bara honom utan alla kändisar jag har en sida på nätet där jag kan ta reda på hur långa korta dom är. Jag har tvingats slå upp personer så som Sigourney Weaver och Joaquin Phoenix de flesta hon får sina utbrott över finns det data på men den som tar upp hennes största frustration Mr. Bergeron han är den enda som inte finns med. Jag tror att det kanske är för att hon inte får avslut som hennes kamp mot AFV-mannen lever kvar. Jag kommer på mig själv med att fråga "kommer detta någonsin få ett slut?" svaret kommer till mig några minuter senare...
    .... mamma reser sig upp efter att ha sett filmen The Prestige,  jag frågar: "var den bra?" hon tittar på mig "Jag undrade länge om det verligen var David Bowie om spelade han gubben, du han är kort Bowie. Hur lång är han egentligen?"

    Svaret är 1.78 m mamma

    H2O

    Läste på aftonbladet.se att i Höör i Skåne försvann den 10 juni 2007 2 miljoner liter vatten spårlöst. Den tekniske chefen Ronny Johansson är både "förbryllad" och "tror aldrig att vi får reda på sanningen"  efter att utredningen visade att det lokala badhuset inte fyllde på sina bassänger. Men jag undrar om det verkligen är så illa ska Ronny behöva leva med att någonting gick fel under hans watch. Jag säger att Jonny helt enkelt är i chock han är ett offer tillsammans med hela Höörs befolkning därför vill jag att vi alla hjälps åt. Har någon sett dessa 2 miljoner literna vatten kontakta ditt lokala poliskontor, Ronny Johansson eller i min kommentarslåda så vidarebefodrar jag till de rätta instanserna. 

    Var uppmärksamma där ute, vakta ert vatten med ert liv om ni inte vill att det ska sluta som i Höör. 

    Vad ska man säga?

    image16

    Slöläste denna bok här om dagen, min förväntingar var att lära mig behandla ett spektra av fläckar på varierande material kanske till och med få råd om hur jag gör min egen hårinpackning av örter och vinäger. Efter att har streckläst boken vill jag bara säga... jag hade fel! Oj vad jag hade fel här används inga örter, inget vinäger ingen ättika utan på alla fläckar kan man ta lite uppvispad äggvita och låta plagget, barnet, duken ligga över natten sedan tvätta i låga tempraturer dagen efter.
    Man ska inte vara rädd att det problem man har inte finns med i boken utan den är väldigt specifikt utformad t.ex hallon på poplinkappa (välkommen till 1953!), skötsel av vita pälsar och vad mans ska göra med schagg och jute (vad är det???????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) allt finns att hitta i denna 200 sidors bibel.
    Jag vet inte hur jag ska reagera på detta författarskap, det måste har varit en blackmail situation, där Nina Yunkers har hittat något skit om chefredaktören på DN och hon tvekade inte att använda detta för att få ge ut denna bok. Hon ville få sin chans att hjälpa behövande där ute. Resultatet blev en bok som förmodligen skulle blivit väl bemött under tidiga efterkrigstiden men under 2000-talets era kan det enbart ses som ett snesteg och karriärsdödande.

    Det som blev nådastöten för mig är rådet hur man öppnar cava "För att öppna en flaska cava (katalansk champagne) utan att korken rusar iväg och skrämmer kvinnor och barn , vrider man buteljen tre varv åt höger..." Nina Yunkers.

    "Give me the blood diamond!!!"

    Spring, cykla, powerwalka eller ta bilen, mopeden, enhjulingen whatever bara ni hyr eller köper Blood Diamond. Fy fan alla i hela världen måste se den. Ser ni er själva som goda medmänniskor gör för fan som jag säger!

    God's gift to beef!

    image13

    Transformers är här! Ja vem trodde att denna serietidningsadaption skulle gå vägen, men helt surprise det är så jävla bra så det är tokigt. Jag var fan helt svettig under delar av filmen som har ett av de bästa soundtracken någonsin Goo Goo Dolls, HIM, Linkin Park etc.
    Shia LaBeouf ja vad ska man säga, jag håller med Jay Leno "It's the year of the Shia!" fan killen kan spela neurotisk och han är snygg och smart. Äntligen kan fanan säker passas till min generation, jag kan inte bärga mig till thrillern Disturbia kommer. Dessutom har han ett namn som betyder på heberiska och franska guds gåva till biffen! vad mer finns det att säga.

    PS. Han kommer att spela i nya Indiana Jones filmen, jag är helt okej med att han tar över för Harrison Ford. DS

    Live Earth - part II

    SVT lyckades inte sända det enda jag egentligen ville se på Live Earth; John Mayer. Hela dagen har jag laddat men teknisk som jag är såg jag MSN:s livesändning på nätet från USA och John var bra som vanligt. Det var dock bara vanligt ingenting magiskt, inga vitsiga pikar till ledande politiker utan endast en ändring i låten Waiting on the world to change till Not waiting on the world to change. Men det var dock hela tre gitarrbyten, mannen har tre olika gitarrer för varje låt, det är rockigt.
    Av alla random performances fanns det några riktiga guldkorn...
    Förvånad blev jag imorse när jag vaknade upp till Toni Collette a.k.a Muriel i  ABBA-filmen "Muriels bröllop". Toni och hennes band the Finish bjöd på en kanonversion av Children of the revolution, hon kan verkligen sjunga det var den perfekta starten.
    KT Tunstall var sjukt bra med låten Suddenly I see.
    Black Eyed Peas ägde hela Wembley, deras potpurri av gammalt och nytt, ensembel- och sologrejor väkte hela Europa ur sin dvala.
    Och kom nu ihåg att:
    Släcka alla lampor när du går ur rummet
    Använda lågenergi allting
    Käka ekologiskt
    Cykla
    Panta burkar
    Använd fleace!

    "Don't stay silent, spread the word!"
    image12

    Live Earth

    Sitter här och slötittar på Live Earth, världens största manifestation mot global uppvärmning. Line-upen är helt sjuk, varenda artist och band i världen tycks vilja vara med. Blir glad när jag ser att som enda svenska akt är Borlängegrabbarna i Mando Diao men att de spelar i Hamburg samtidigt som Madonna i London så vi lär väl inte få se dom någonting. Jag hoppas i alla fall att man får se John Mayer från Giant Stadium, jag längtar lite efter hans sjuka gitarrspel och intelligenta texter. Dessutom har han verkligen cleaned up nicely sen han dumpade Jessica Simpson! 5.12 PM alltså typ 23.12 i SVT, det är värt att se för alla er som inte vet vem Mayer är.

    image9image10


    Snille jag?

    Sitter här vid min arbetsplats och kollar mig omkring och jag tänte visa var alla dessa genialiska inlägg skapas, ur vilken miljö de föds. Allting ser kanske normalt och coolt ut det finns ett ex av Sveriges tjockaste filmlexikon, 2 Dan Brown böcker (olästa), en bok om stjärntecken (bättre än man kan tro), Anthony Kiedis från Red Hot Chili Peppers självbiografi Scar Tissue, Royal Tenenbaums DVD:n (ladda ner Me and Julio down by the schoolyard!)image7, en reseguide för New York i fickformat, RHCP live at Slane Castle (gåshud), "Brev från utlandet" av Eric Ericsson (sjukt rolig), Martina Haags sista bok vet inget om den, i svarta lådan ligger min snygga fickplunta packeterad. Sedan Dark Light av HIM, världens bästa band. Och så till sist i min lilla bokhörna står en bok som jag faktiskt läst hela filosofen Jean-Paul Sartres "Existentialismen är en humanism", det får en att känna sig bildad det!

    90-tals nostalgi

    För oss som föddes under 80-talets senare del har Filip och Fredriks bok "Två nötcreme och en moviebox" varit undermålig i sin nostalginivå. Visst kan vi alla känna igen oss i hur det var att se på VHS, äta fiskpanetter med filsås varje torsdag och lyssna på Lili & Sussie, men vår genration tittade aldrig på Shogun, Miami Vice, Twin Peaks etc. Vi känner oss inte igen i denna tolkning av världen, vi kände bara igen Svullo och Beverly Hills 90210 för att de levde kvar trots att deras galnsdagar var sedan länge förbi. Tills nyligen har de födda på det händelserika 80-talet inte haft något forum där vi får utlöpe för vår nostalgi men så skrev ett par grabbar ihop vad som bäst kan beskrivas som en låt för alla oss som såg 90-talet som vår drivbänk i livet.
    Afasi & Filthy feat. Snook har gjort det i "1990 nånting" beskrivs det jag upplevde head-on med Banana skids, McGyver, Friut of the loom, turtles, Axe, fråga chans, klassdisco och hockeybilder det var "back in the day!"


    Alla födda från 1981-1989 får inte missa detta!
    http://www.youtube.com/watch?v=wBpoEKCCVGM

    Samtal: 00.17-00.47

    Telefonen ringer när jag som bäst försöker återhämta mig från festivalhelgen. Samtalet kom att handla om tre huvudsaker...1. Lerduveskytte 2. Michael Caine 3. Fantomen på Operan
    image10
    Det började med att jag kunde dela med mig av informationen att en person i min släkt är "nära" bekant med E-Type. De två har träffats flera gånger och skjutit lerduvor på hög nivå. När jag delar med mig av denna fakta får jag en blandning av ett tjut och en lång indragning efter luft, min hjärna börjar genast att tolka. Den tolkar förbrilt reaktionen som senare planar ut i ett glädjeskratt. Jag förundras över hur denne långhårige prickskjytt kan få en ung tjej att nästan tappa andan, vet inte om jag ska skratta eller gråta.
    Vi går vidare i samtalet och kommer fram till att Michael Caine, den gamla brittiska skådisen som spelar i Children of Men är en man som kan spela alla roller och som aldrig förtjänar att dö i en film (det är beneeth honom). Det nämns också att den bil han har i Children of Men ser lite ut som den banana-car som Bam kör i en av Blood Hound Gangs videos. Den är helt under för Sir Michael i alla fall.
    Vi väljer att avsluta med att kommentera hur jävla dålig filmversionen av Fantomen på Operan som SVT2 visar samma kväll är. Jag kan fan inte fatta hur de tänkte när de tonsatte hela skiten. Vad vet jag kanske ville dom att man skulle se den med muteknappen nere. Varenda jävla skitsång sjungs i en tonart för högt och dessutom utspelas halva filmen i en grotta!!! Fattade de inte att ekvationen grotta+höga toner=tinnitus. Det är bara att konstatera att musikalen har spelat ut sin roll och alla adaptioner suger!

    God natt!

    Peace & love

    Är hemma nu efter ett par dagars musikfest i Borlänge på Peace & Love. Resan, festivalen och upplevelsen var smockfull med sjuka saker...

    image6 
    Mögeltältet! Där inne växer stora håriga svampar

    P&L bästa: Snook var hetast av alla, de gav en sjukt bra show med ett fantastiskt guest-appearance från ingen annan än Timbuktu (mannen har elektriska moves) för en sjukt bra "Längst fram i taxin".

    P&L turfågel: Erika som åkte dit utan en biljett men som lyckades planka in på campingen 20m från en polisbil och samtidigt fuska sig till ett tredagarspass med 150 spänn, en smal handled och en tändare.

    P&L kappvändare: Jag lämnade min totala anti-langos attityd och mangade i mig en hel jävla "Svensson utan rödlök"

    P&L sämsta: Ett mögligt tält efter en chipsorgie på Hultsfred och sova i bilen vilket slutade med insomnia och ischias!

    P&L vackraste: Jason Mraz med "I'm yours", det var magiskt!!!

    P&L fullaste: Alla under 17 år (typ 65%) och de två killarna från Värmland med bajsdrömmar.

    P&L överraskning 1: Sala staden som gav mig och mina polare en skön och tyst stund innan madnesset i Borlänge. Silver-staden var vacker och öde med undantag från vårt högljudda besök på Konsum.

    P&L överraskning 2:
    Lars Winnerbäck som dök upp bara så där, för vad jag hört var en "magisk stund" missade det dock pga Timbuktus spelning strax efter. Hade ingen aning om att LW var så populär att en del av Borlänge fick stängas av.

    P&L ost: Den räkost jag hade med mig, passade perfekt till frukost på Konsumeringsparkeringen i Sala.

    P&L snyggaste: Kristian Anttila, en av de snyggaste på festivalen som gav ett reved up performance och killarna i Snook. Snyggheten flög runt i luften.

    P&L äldsta 1: Stefan Sundström, mannen börjar se "lite" gammal ut men he's still got it good. Han såg sjabbigt rockig ut i sin pilot/kapten kavaj och gitarren i hand.

    P&L äldsta 2: Iggy *fucking* Pop såklart, mannen är väl närmare 80 men hans kropp är som en 17-årings en vacker sommarmorgon. Men om åldern inte tar ut sin rätt på hans kropp så har den gjort det på hans show.

    Tack alla som gjorde årets Peace & Love till vad det blev.